Téli közfoglalkoztatás Pesterzsébeten

A Kormány a szociális segélyezés átalakításának részeként bevezette a közfoglalkoztatás új rendszerét, amelynek célja, hogy a segély helyett munkalehetőséget ás képzést adjon azoknak a munkára kész és képes embereknek, akiknek nincs egyéb munkalehetősége. A program célja a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedési esélyét növelő, az érintettek kulcskompetenciáit fejlesztő képzésekbe való bekapcsolódásának biztosítása.

 

Hogy valósult meg a program a kerületünkben?

A Szociális Foglalkoztató december közepéig közel 360 főt léptetett be az állományába. A felvett dolgozók a programoknak megfelelően 6 órás, illetve 8 órás státuszokba lettek elhelyezve.

Sokan megkérdeznek, szükség van-e ennyi dolgozóra? A válaszom mindig ugyanaz: van! Dolgozóink a munkanélküli pesterzsébeti lakosok közül kerülnek ki. Emberek munkához és bérhez jutnak, van társadalombiztosításuk, emellett hasznos szerepet töltenek be kerületünk életében. Környezetünk a kezük által rendezettebb, tisztább lett.  Sokféle tudású munkatárs kerül ki soraikból: van, aki a munka szervezésében segít, van, aki a parkfenntartásban és van aki karbantartáshoz ért, vagy mesterember. A munka nem szégyen. Aki hozzátesz ahhoz, hogy nyugodtabb környezetben élhessünk, segít abban, hogy meglássuk a hibákat és ki is javítsuk, teszünk érte, akkor már érdemes volt ez a rengeteg munka a Szociális Foglalkoztatóban.

Decemberben a 8 órás dolgozók továbbképzésben vesznek részt. Vannak, akik az alacsony képesítésük miatt alapkompetenciát tanulnak, vannak, akik komoly tanfolyamokra jelentkeztek: közbeszerzési, pénzügyi jellegű és egyéb képzésekre.

Januártól további közfoglalkoztatási munkatársakat veszünk fel a programunkba, január 6-tól várjuk a jelentkezésüket. A megkezdődött tanfolyamok tovább folytatódnak, az új felvételesek nem kerülnek már az oktatási rendszerbe.