Szociális Foglalkoztató mindennapjai

A Szociális Foglalkoztató kertészeti tevékenysége kétfelé ágazik:

  • parkok, játszóterek, egyéb zöldfelületek növényeinek karbantartása elsősorban közfoglalkoztatottak bevonásával
  • fasorok, parki fák fenntartása, részben lakossági bejelentések alapján, részben fasor rekonstrukció során.

A zöldfelület fenntartás magába foglalja a fűnyírást, öntözést, bokrok és fák alakító metszését, virágágyások karbantartását (tápanyag utánpótlás, öntözés, ültetés, metszés, gyomlálás), valamint a hulladékgyűjtést.

Fasorfenntartás magába foglalja az utcáinkban található fák – közel 20 ezer db – elsősorban lakossági bejelentések alapján, helyszíni szemle után történő fenntartási munkák megrendelését. Minden évben lehetőségünk van egy-egy utcaszakasz fasor rekonstrukciójára is, amikor a túlnőtt fákat elsősorban ifjítással, erőteljes gallyazással fiatalítjuk meg. 

A zöldfelület fenntartás első mozzanata mindig a takarítás:  hétfői és a pénteki nap a megnövekedett forgalom, felgyülemlett szemét, játszóterek használata miatt mindig szemétszedéssel, takarítással kezdődik, de a kiemelt területeken, minden munkanap takarítunk.

A hosszú évek alatt kialakult gyakorlat, hogy a zöldterület fenntartásához szükséges munkálatokat az aktuális évszakhoz igazítják. Tavasszal megkezdődik a nagytakarítás, majd az első nagy fűnyírás. A közfoglalkoztatottak gereblyével tisztítják meg a zöldterületeket annak érdekében, hogy a terület tiszta legyen és a fűnyíró gép kevésbé sérüljön.

Ezután, az idénymunkáknak megfelelően megtörténik a virágágyások előkészítése, egynyári növények ültetése.
A zöldterületek által nyújtott kép tervezésénél fontos szempont az Erzsébetre jellemző a helyi sajátosság.

 

Zöldfelület fenntartás szervezése:
Minden munkanap végeztével a brigádvezetők közös konzultáción vesznek részt, ahol megvitatják az aznap elvégzett munkákat, valamint megszervezik a következő nap teendőit. 

A dolgozókat szervezett brigádokba osztják, majd brigádonként vonulnak fel az értekezleten kijelölt munkaterületekre.

Egy tavaszi idénynek megfelelő hétfői, tervezett napi munka programja: 

1. Takarítás, szemétszedés: Kossuth Lajos utca, Sétáló utca, Szent Erzsébet tér (kiemelt területek), Emlékezés tere, Tátra tér, VK4, VK5
Sétáló utca: kazetták és vízelvezetők gyomlálása 

 

2. Takarítás, szemétszedés: Topánka utca, Bíró Mihály utca és a buszmegállók
Topánka utca: elválasztó apríték behordása

 

3. Cserjeültetés: Bíró Mihály utca 20, lakossági kezdeményezésre a Baross utca, Kossuth Lajos utca sarkán lonicera ültetés, vadászkerítés kialakítása.
Liceum irtás: a Vasútsor Kakastó utcával szemközti területeken

image017

4. Szemétszedést, takarítás: Magyarok Nagyasszonya tér, Kulcsár lakótelep, Hunyadi tér, Köztársaság tér, Ady Endre tér, Vécsey lakótelep, Mátyás király tér, Kossuthfalva tér, Vágóhíd lakótelep, Klapka tér, Vörösmarty tér
Ady Endre tér: takarítás, gereblyézés.

5. Takarítás, szemétszedés és játszóterek seprése: VK2-VK3, Gubacsi lakótelep
Bíró Mihály utca: kutyafuttató apríték behordása
Fák tányérozása: Ónodi utca, a Baross utca 1-3, Határ út és Baross utca sarok
Gubacs: gallyak összehordása

6. Darálás a telken (A XX. Kerületi Szociális Foglalkoztató telephelyén a kertészeti tevékenységek melléktermékeként létrejövő hulladék (gallyak, nyesedékek) ledarálásával állítják elő az aprítékot, amely igen hasznos a talaj kiszáradása és a gyomnövények ellen.)

7. Idősek otthona festés, vadászkerítés lécek csiszolása, vadászkerítés lécek visszaszerelése Lajtha utca, a kerítés fémszerkezetének mázolása Baross utca
Az önkormányzat tulajdonában levő virágtartó dézsák mázolása.

8. Járőrözés és az űrszelvénybe nyúló növényzet címeinek az illegális szemétlerakók, valamint a rendezetlen telkek összeírás. A Szociális Foglalkoztató életében kiemelt esemény a március 15-i ünnepséget megelőző előkészületi munkák.

 

A Szociális Foglalkoztató életében kiemelt esemény a március 15-i ünnepséget megelőző előkészületi munkák.