Ismét kanna gumó ültetés

Tisztelt Lakosság!

Ebben az évben ismét lehetőség nyílik, hogy a Szociális Foglalkoztató kanna gumót ajándékozzon a lakosság részére. A kanna gumókhoz minden kedves lakos tájékoztató kis lapot kap a virág ültetéséről, gondozásáról.A kanna gumó átvehető 2015. április 8-tól, a Baross u. 91-95. szám alatti Szociális Foglalkoztatóban.

H-Cs : 8-14 óráig
Pénteken: 8-12 óráig
Várunk minden kedves érdeklődőt!

Ültessünk virágokat, szépítsük környezetünket!

Amit a kanna gondozásáról tudni kell:

KERTI KANNA (VIRÁGNÁD)

Erős növekedésű, széles levelű, liliomszerű virágú, fagyérzékeny növény. A növény eredetileg Dél-Amerika és Ázsia esőerdőiből származik, ahol nyílt területeken nő. Magassága 1,2-2 m, szélessége 50-80 cm. Júliustól –szeptemberig virágzik. 

FÉNY-, TALAJ-  és VÍZIGÉNYE

 Napfény

A kanna a napos, védett helyet kedveli.

Félárnyékban nem virágzik.

Talaj:

Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel.

Víz:

Rendszeresen öntözzük a növényt.

  HOVÁ ÜLTESSÜK? 

A kanna a napos helyet kedveli és sokoldalúan használható. Lehet magas növésű ágyásnövény, egynyári ágyás fő növénye, de ültethetjük gyors növésű takarósövénynek, tavak vagy cserjesávok szélére és dézsába is.

 ÜLTETÉS ÉS GONDOZÁS

 1.A rizómákat március közepén vegyük elő. Töltsünk meg egy cserepet félig földdel, ültessük bele a rizómákat 10 cm mélyre és töltsünk rájuk földet.

2.Mihelyt megjelennek az első hajtások, tegyük a cserepeket világos helyre. Ettől kezdve rendszeresen és bőségesen öntözzük.

3.Április közepétől a melegebb napokon kitehetjük a növényeket a szabadba, hogy edződjenek, de éjszakára vigyük be őket a házba.

4.Május közepétől ültessük ki a kertbe, fellazított és komposzttal dúsított talajba, 10 cm mélyre. Öntözzük meg őket és kéthetente trágyázzuk.

5.Amennyiben nem neveljük elő a növényeket, május elején 1 teljes napig a rizómát vízben megáztatjuk, majd az így megáztatott növényt ültetjük ki végleges helyére – az eljárás hasonló a fentiekhez.

6.Ősszel az elszáradt hajtásokat 15 cm-el a talaj felett vágjuk vissza, szedjük fel a rizómákat és száraz, sötét, hűvös helyen teleltessük át.