Év végi összegzés

 

Év végi összegzés

 

Szociális Foglalkoztatóban a 2013 év pillanatok alatt elszállt. Igen, kemény évet zártunk le, sok munkával. Köszönet érte minden munkatársamnak, akik nélkül a programjainkat nem tudtam volna megvalósítani, köszönet érte az Önkormányzatnak, Polgármesteri Hivatalnak, akik mindig ott álltak mögöttünk, segítő kezet nyújtva és Pesterzsébet lakosságának, akik ötleteikkel, tanácsaikkal, észrevételeikkel segítették a munkánkat.

 

Legfontosabb mérföldkövek a Foglalkoztató életében:

 

2012 decemberében, mint villámcsapás érte a Szociális Foglalkoztató bér- és tb számfejtő stábját: január 1-től kötelező belépni a MÁK központosított rendszerébe. Munkatársaim kitartásának hála’ az első béreket már az Államkincstár fejtette.

Munka dandárján le kellett építeni 1 főt, mivel az Államkincstár vette át a feladatokat. Akkor elbúcsúztunk műszakvezetőnktől és státuszától – nehéz szívvel. Nehéz napokat éltek meg bérszámfejtő munkatársaink, de a kertészeti oldal is nagy terheket vett a vállára. Azóta megoldottuk gondjainkat, a rendszer beállt, működik.

Majd jött a mindent elsöprő árvíz, amely elhárításában több kollegánk is részt vett – köszönet nekik.

Kerületünk Parlamenti Képviselője lehetőséget adott néhány dolgozónk és családjának ingyenes üdülést biztosítva, a visszajelzések csak jóleső köszönetről szóltak. Olyan emberek részesültek nyaralásban, akik eddig soha nem tudták milyen elutazni, nyaralni, kényeztetni magunkat.

Nyár elején -a Polgármester úr közbenjárásával – munkatársunk tervei alapján, és a Városfejlesztési Osztály vezényletével, kibővítettük a Kossuth téri játszóteret, új arculatot adva ezzel a Polgármesteri Hivatal épületének is.

Szintén egy munkatársunk tervei alapján elkészült a Kulcsár lakótelepi játszótér bekerítése is.

Kiserdőben – mint minden évben – megszerveztük a takarítási akciót. Az eddigi legnagyobb részvételt eredményezte idei akciónk: közel 500 résztvevő látogatott el a rendezvényre, többségében iskolások, és nyugdíjasok.

Helyet adtunk a „72 óra kompromisszumok nélkül” önkéntes mozgalomnak, mely keretében cserjéket ültettünk a kerület több helyszínén.

Létrehoztuk a Szociális Foglalkoztató Facebook oldalát, remélem a jövő évben nagyobb szerepet tölt be a Szociális Foglalkoztató megrendeléseiben.

Újjá alakítottuk web oldalunkat is remélve, hogy többen fogják olvasni azt.

Indultunk az országokat átívelő Virágos Magyarország versenyen, ismét elnyerve a „Budapest Főváros legszebb főutcája” címet.

Küzdöttünk az eddigi legmelegebb nyarunkat kísérő aszállyal, de kertészetünk szervezése nem engedte a virágágyásaink pusztulását. Minden hétvégén locsoltunk, nem volt megállás, pihenés.

A kandeláberek csodálatosan virítottak egész évben, nem sínylették meg a nyári meleget, ami a hajnali locsolásoknak, és újfajta tápanyag pótlásnak köszönhető.

Létrehoztunk Pesterzsébet őrséget, ezzel is gyarapítva, szépítve kerületünket.

Az elmúlt évek legtöbb lombját gyűjtöttük össze a közterületekről, nem várva meg a tavaszi nagytakarítást.

Elvégeztük a legnehezebb őszi munkát: a virágágyások alatt a szervestrágyázást – Köszönet érte a munkatársaknak.

            Nehéz észrevenni, de mégis megvannak a padjaink, le vannak festve a kültéri eszközök, újra és újra helyreállítódnak a játszószerek, a letarolt kerítések. Hétről hétre megjavítottuk a megrongált ivó kutakat, sérült vízvezetékeket és csapokat.

Az óriás fenyőfánkat felállítottuk a Sétálóban, mint mindig, most is úgy látom, idén a legszebb és legnagyobb  Pesterzsébet Fenyőfája.  

Szerveztünk közérdekű munkát a szabálysértőknek, és önkéntes munkát a minket megkeresőknek , ezzel segítve őket, hogy ne essenek ki a szociális ellátásokból.

És megkezdődött mindannyiunk nagy próbatétele: a téli közfoglalkoztatás: munkatársaim rendszeres túlórákkal tudták feladatukat elvégezni, példát mutatva azon intézményeknek, akik elhárítani akarják a gondokat, nem megoldani. Köszönetem, és tiszteletem a munkatársaim kitartásáé és akaratáé.

A szociális foglalkoztatás sajnos nem hozta a remélt eredményt, amely a kézi munkaerő alulfizetettsége okozott, hiszen munkából nem volt hiányunk.

Az év végéhez érve szeretném megköszönni munkatársaim odaadó munkáját, az Önkormányzat és a GAMESZ vezetőségének segítő támogatását valamint a lakosság építő segítségét, amely előre vitte és segítette a munkánkat, egyben javította a kerület arculatát.

Budapest, 2013. december 18.

Mindenkinek boldog Új Évet kívánok:

  Adorján Csilla

intézményvezető