Kitüntetést kapott a Szociális Foglalkoztató

A “Pesterzsébet Környezetvédelméért 2014” díjat idén a Szociális Foglalkoztató kapta. A kitüntető címeket, valamint az azzal járó oklevelet, dr. Kiss Irén címzetes főjegyző adta át az intézmény vezetőjének, Adorján Csillának. A díszülésen részt vettek a Szociális Foglalkoztató munkatársai is.

Pesterzsébet Környezetvédelméért 2014Pesterzsébet Környezetvédelméért 2014

Az ülés végén Szabados Ákos megköszönte a kitüntetetteknek azt a munkát, ami minden itt élő kerületi lakos számára fontos, és ami megtartó erőt képvisel Pesterzsébeten, s kívánt számukra erőt és egészséget tevékenységük folytatásához.

A Szociális Foglalkoztató 1969-ben alakult, 1994-ig teljesítményérdekelt alapfoglalkoztatással két részlegen működött és működik ma is a foglalkoztatás.
A közfoglalkoztatás 1996 évtől kezdődően vált egyre erőteljesebb profiljává az intézménynek.

A kerület kertészet munkáit több mint 10 éve szervezi a Szociális Foglalkoztató.
A Szociális Foglalkoztató alkot és foglalkoztat: működésének célja, hogy a kerületben élő, keresettel nem rendelkező emberek, munkanélküliek számára napi munkát, lehetőséget biztosítson önmaga és családja ellátására, fenntartására.

A foglalkoztató évente átlag 500 embert foglalkoztat, amely létszám 2013-14-ben közel 200 fővel emelkedett.

A foglalkoztató nemcsak közfoglalkoztatást szervezi, de megszervezi a nyári diákmunkát, önkéntes munkát, szabálysértők, bírósági elítéltek foglalkoztatását is.
A Foglalkoztató feladata szem előtt tartani azt a közösségi igényt, hogy mindenki szeretne szép, tiszta virágos utcákban élni, és büszkén mondani: ez az én otthonom. Ezt az otthonosság érzetét szeretnénk megvalósítani Pesterzsébeten úgy, hogy összegyűjtve a foglalkoztatott emberek adottságait, képességeit, ezzel a varázslatos erővel szépíteni, építeni közterületeinket.

A Szociális Foglalkoztatónak lehetősége volt alkotni, új dolgokat létrehozni. Elmondhatjuk, hogy az első automata öntözőrendszer kiépítése 2002-ben történt, amely akkoriban ritkaság számba ment a külső kerületeknél. A kockakövekkel körbeszegélyezett virágágyásokat közfoglalkoztatás keretei között építette a kertészeti részleg. De bármerre nézünk a kerületben – vadászkerítések, cserjeágyások, Helsinki fasor vagy Topánka fasor – mindenhol a Szociális Foglalkoztató munkatársainak munkáját látjuk.
Nem véletlen, hogy a Virágos Magyarország vetélkedőnk 4 alkalommal kapta meg kerületünk a fődíjat.

A munkatársainknak célt ad a munkahelye: hiszen nincs annál szebb, mintha azt mondhatja valaki, igen ez az ágyás azért szép, mert én ültettem, gondoztam, locsolgattam.
Köszönjük a kitartást munkatársainknak, és a sok segítséget az Önkormányzatunknak, és intézményeiknek.

Adorján Csilla
intézményvezető